„Savaitė BE PATYČIŲ“ sulaukė aktyvaus visuomenės palaikymo

2011-03-30

Vaikų linijos iniciuotoje akcijoje „Savaitė BE PATYČIŲ“ dalyvavo 1062 organizacijos. Kiekviena įgyvendino savo unikalų veiklų planą. Mokyklose, darželiuose, globos namuose, kitose ugdymo įstaigose visą savaitę vyko klasės valandėlės, etikos, tikybos pamokos, psichologiniai užsiėmimai, kurių metu buvo kalbama kaip atpažinti patyčias, ieškoma būdų, kaip jų išvengti. Mokiniai, jų tėvai ir mokytojai organizavo piešinių, plakatų parodos, edukacinių filmų peržiūras ir aptarimus po jų.

Mokyklos akcijos organizatoriams atsiuntė savo veiklų aprašymus, nuotraukas bei filmuotą medžiagą. Alytaus Likiškėlių mokiniai augino „žydintį draugystės medį“. Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijoje per mokyklą keliavo „Mėlynoji dėžutė“, į kurią moksleiviai galėjo įdėti ant lapelių surašytus pasiūlymus, norus, kuriant draugišką mokyklą. Zarasų rajono Antazavės Juozo Gruodžio vidurinėje mokykloje veikė paštas „Slaptoji dėžutė“, kiekvienas galėjo išsakyti savo nuoskaudas. Šalčininkų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ 3-4 m. vaikučių grupėse visą savaitę lankėsi geroji fėja, apdovanodama mažylius už gerus poelgius bei draugišką elgesį. Darželinukai, paraginti tėvelių, visą savaitę į darželį nešėsi savo mylimus žaisliukus. Duodami meškutį, lėlytę ar šuniuką pažaisti savo bendraamžiams, mokėsi dalintis, suteikti džiaugsmo kitam.

Nepaprastai džiaugiamės dideliu mokyklų, darželių ir kitų įstaigų aktyvumu, kūrybiškumu ir noru prisidėti prie saugesnės aplinkos ir draugiškesnių santykių kūrimo. Norime nuoširdžiai padėkoti visiems dalyvavusiems ir džiaugiuosi, kad tiek yra daug neabejingų vaikų ir suaugusiųjų. Kartu tikrai galėsime pakeisti situaciją“, - sako akcijos iniciatorius, Vaikų linijos vadovas Robertas Povilaitis.

Akcijos partnerių renginiai sulaukė kur kas didesnio susidomėjimo, negu buvo prognozuojama. Į sostinės kino centro „Skalvija“ nemokamas filmų peržiūras žiūrovai užsiregistravo per pusdienį, todėl buvo organizuojami papildomi filmų seansai. Buvo populiarios ir Lietuvos vaikų ir jaunimo centre vykusios paskaitos, diskusijos, praktiniai užsiėmimai pedagogams, tėvams bei vyresniųjų klasių moksleiviams apie patyčias, jų prevenciją bei įveikimo būdus. Ypač populiarūs buvo užsiėmimai, skirti vyresniųjų klasių moksleiviams. Į pagalbos tarnybos „Vaikų linija“ psichologės Marinos Mažionienės, taip pat Svaro užsiėmimus netilpo visi norintys ir išankstinė registracija į juos buvo sustabdytą kelios savaitės iki akcijos „Savaitė BE PATYČIŲ“ pradžios. Šiltų pedagogų ir tėvų atsiliepimų sulaukė „Vaikų linija“ vadovo dr. Roberto Povilaičio paskaita apie elektronines patyčias ir dr. Austėjos Landsbergienės paskaita apie patyčių prevenciją darželyje. Kauno Dainavos poliklinikos jaunimo centre moksleiviai kūrė draugystės receptus. „Draugystei lygiomis dalimis reikia pagarbos, supratimo, šilumos, ir kantrybės, viską atidžiai išmaišius - naudoti kasdien,“ – vienas iš daugybės vaikų sukurtų receptų, kaip bendrauti be užgauliojimų.

VšĮ Vaikų linijos ir VšĮ Paramos vaikams centro inicijuotas piešinių, video filmų, dainų konkursas mokiniams „Patyčios gali liautis“ sulaukė per pusantro tūkstančio kūrybingų darbų.

Savaitę sėkmingai vainikavo Lietuvos mokinių parlamento inicijuotas Flasmob - veidukas, sustatytas iš mokinių ir mokytojų, kuris suvienijo bendruomenę kartu kurti „Gyvenimą be patyčių“. Vaikai ir suaugusieji entuziastingai palaikė šią galimybę ir aktyviai įgyvendino idėją. Daugiau įspūdžių iš akcijos „Savaitė BE PATYČIŲ“ – interneto svetainėjewww.bepatyciu.lt.

Organizatoriai savaitės metu taip pat sulaukė ir pastabų apie tai, kad iniciatyva yra netinkama, nes skatinama nesityčioti tiktai vieną savaitę metuose, o po jos tarsi patyčios yra leidžiamos.

 „Kaip ir „Diena be tabako“ turbūt nėra siekiama sustabdyti rūkymą vienai dienai ar „Pasauline savižudybių prevencijos diena“ nėra siekiama  išspręsti savižudybių problemą per vieną dieną, taip ir Savaitė BE PATYČIŲ yra skirta tam, kad galėtume sukelti didesnį atgarsį ir galėtume stipriau atkreipti visuomenės dėmesį į problemą, kuriai sumažinti reikia nuoseklių ir kasdienių veiksmų“, - sako R. Povilatis.

 

 „Patyčių problema yra labai aktuali, žinoma, per vieną savaitę jos neišsprendėm, tačiau tikiuosi, kad ši akcija privertė susimastyti tiek mokytojus, tiek vaikus, tiek ir jų tėvus. kuriems būtina  įsisąmoninti, jog patyčios - netoleruotinas elgesys, - sako vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė. 

Akcijos organizatoriai ir partneriai siekia, kad patyčios liautųsi ne tik vienai savaitei, o pamažu nyktų tiek vaikų, tiek suaugusiųjų bendravimo. Savaitė BE PATYČIŲ – tai viena iš daug nuo 2004 metų vykdomos kampanijos BE PATYČIŲ veiklų. Iki šiol yra vykdyta daugybė nemokamų mokymų daugumoje Lietuvos savivaldybių, leidžiami ir platinami nemokami leidiniai vaikams, mokytojams ir tėvams, nemokamai platinami šviečiamieji filmai, teikiama nemokama pagalba telefonu ir internetu.

Robertas Povilaitis teigia, kad nors labai džiugu dėl šių metų savaitės BE PATYČIŲ aktyvumo, jis nėra tikras, kad Vaikų linija galės inicijuoti renginius kitais metais, nes šiais metais vykusiems renginiams nepavyko surasti finansinės paramos. Visi prisidėję prie šio projekto, tai darė neatlygintinai.

„ Šiuo metu esame papuolę į labai sudėtingą finansinę padėtį, net neaišku kaip mums pavyks išsiųsti prizus konkursų nugalėtojams, jau nekalbant apie darbuotojus, kurie keletą mėnesių dirbo ir stengėsi užvesti  šią iniciatyvą,“ – nuogąstavo 2 metus akciją „Savaitė BE PATYČIŲ“ iniciavusios Vaikų linijos vadovas R. Povilaitis.

Vaikų linijos inicijuota „Savaitė BE PATYČIŲ“ vykusi kovo 21-27 dienomis buvo skirta didinti visuomenės sąmoningumui apie patyčių problemą ir skatinti pagarbų bei draugišką bendravimą. Savaitės metu buvo siekiama sutelkti visus galinčius prisidėti prie patyčių problemos sprendimo - mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas, mokytojus, tėvus, mokinius, politikus, mokslininkus, specialistus, žiniasklaidą visiems kartu ieškoti priemonių, kurios užtikrintų saugią ir gerbiančią mokymosi aplinką.

Draugai: Europos Parlamento narys prof. Leonidas Donskis, Nyderlandų Karalystės ambasada, Jungtinės Karalystės ambasada, Pasaulio sveikatos organizacijos biuras Lietuvoje.

Informaciniai rėmėjai: radijo stotis M-1, informacinis portalas Delfi.lt

Iniciatyvos „Savaitė BE PATYČIŲ“ organizatoriai ir partneriai: VšĮ "Vaikų linija", VšĮ "Paramos vaikams centras", VšĮ "Vaiko labui", LR Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos vaikų ir jaunimo centras, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras, bendrovė TEO LT, AB, LR Ryšių reguliavimo tarnyba, Kauno Dainavos poliklinikos Jaunimo centras, Lietuvos mokinių parlamentas, projektas "Bibliotekos pažangai", Lietuvos telefoninių psichologinės pagalbos tarnybų asociacija, kino centras "Skalvija", Lietuvos žurnalistų sąjunga, UAB „UNO Parks“, įkūrusi ir valdanti „ONE nuotykių parką“ Druskininkuose ir „LABAS nuotykių parką" Vilniuje

 

Daugiau informacijos

VšĮ „Vaikų linija“

 

Marina Mažionienė, psichologė
Tel./Fax: 2617295,  860179596
El.paštas: info@bepatyciu.lt 
www.vaikulinija.lt

www.bepatyciu.lt

LR Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga


Olga Malaškevičienė
Atstovė ryšiams su visuomene
Tel.: 8 699 04235
El.paštas: olmala@lrs.lt