Švedijoje sukurta programėle„Fulfiltret“ skatina atsisakyti įžeidžiančių žodžių

2015-11-12

Jei žinutės laukelyje surinktumėte tekstą „tu bjaurus“, švedų sukurta programėlė „Fulfiltret“ pasiūlytų pasirinkti kitokius žodžius – „tu mielas“. Taip naujos programėlės kūrėjai skatina rašomus įžeidimus keisti maloniais žodžiais.

Kūrėjų teigimu, kartais nesusimąstome, kad rašydami komentarą apie draugą ar nepažįstamąjį, galime juos įskaudinti. Programėlės kūrėjai nori atkreipti dėmesį į tai, kaip bendraujame elektroninėje erdvėje, ir paskatinti susimąstyti prieš siunčiant įžeidžiančias, pašiepiančias žinutes.Taip autoriai tikisi prisidėti mažinant elektroninių patyčių, su kuriomis susiduria daugybė vaikų, paauglių ir jaunų žmonių visame pasaulyje. Per pastaruosius 25-erius metus Didžiojoje Britanijoje 70 % padaugėjo paauglių, kenčiančių nuo nerimo ir depresijos. Nemaža dalis jų patiria ar yra patyrę patyčias.

 Programėlę sukūrusios bendrovės „Länsförsäkringar“ atstovas Fredrik Löfgren sako: „Mes esame pasiryžę prisidėti siekiant teigiamų pokyčių visuomenėje. Vienas svarbiausių uždavinių – siekti labiau civilizuoto bendravimo, nes socialinis klimatas, deja, prastėja. Suprantama, vien mūsų programėlė problemos neišspręs. Tačiau tai yra būdas atkreipti į šią problemą daugiau dėmesio ir paskatinti diskusiją apie tai, kaip yra bendraujama šiuolaikinėje visuomenėje. Pristatydami „Fulfiltret“ norime parodyti, kad nebijome prisiimti atsakomybės ir siekiame, kad atmosfera elektroninėje erdvėje taptų šiltesnė ir draugiškesnė.“

 „Fulfiltret“ yra įdiegiama į išmanųjį įrenginį kaip papildoma klaviatūra. Žinutės laukelyje renkant kurį nors iš programėlės duomenų bazėje esančių 1800 įžeidžiančių žodžių, pasiūloma jį pakeisti malonesniu.

Kol kas programėlė atpažįsta tik švedų kalbos žodžius. Ją galima atsisiųsti nemokamai iš „App Store“ ir „Google Play“ internetinių parduotuvių. 

Daugiau paskaitti apie programėlę galite čia