Patyčių patyrimas tapatybės aspektu

2015-11-23

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos užsakymu 2015 m. balandžio mėn. atliktas sociologinis tyrimas, atskleidžiant Lietuvos abiturientų patyčių patyrimo vienu ar keliais tapatybės aspektais dažnumą.

Tyrimas, vykdytas 53 Lietuvos mokyklose (apklausta 1064 respondentų) parodė,  kad dėl vieno ar kelių tapatybės aspektų 19,9 proc. apklaustųjų patyrė patyčias.

Dažniausiai patyčios patirtos dėl lyties (11,2 proc.) tapatybės aspektų, mažiausiai - dėl tikėjimo (2,7 proc. dvyliktokų), o dažniausiai skaudinantys žodžiai siejami su lyties, išvaizdos ir intelekto kategorijomis. Tyrimo duomenimis, daugiau negu pusė (50,75 proc.) respondentų  stebėjo, kaip yra tyčiojamasi iš kitų moksleivių.

Lygių galimybių kontrolierės Agnetos Lobačevskytės nuomone, patyčios mokyklose rodo didelę tolerancijos problemą. Siekiant gerinti susiklosčiusią situaciją Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kartu su Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga rengs tyrimo rezultatų pristatymus Švietimo ir mokslo ministerijos, kitų institucijų darbuotojams.

 

Išsamiau susipažinti su tyrimo rezultatais galite čia.