„Vaikų linija“ pradeda bendradarbiavimą su Švedijos patyčių prevencijos organizacija „Friends“

2016-12-19

„Vaikų linija“, jau trylika metų vykdanti kampaniją „BE PATYČIŲ“, pradeda bendradarbiauti su Švedijos organizacija „Friends“, kuri jau 19 metų sėkmingai dirba patyčių prevencijos srityje. Prieš žiemos šventes Švedijos ambasadoje iškilmingai pasirašyta „Vaikų linijos“ ir „Friends“ bendradarbiavimo sutartis, kurią pasveikino naujoji Švedijos ambasadorė Lietuvoje J.E. Maria Christina Lundqvist.

„Patyčių paplitimas tarp Lietuvos paauglių yra vienas didžiausių, lyginant su kitomis Europos ir Šiaurės Amerikos šalimis. Jau trylika metų vykdydama kampaniją „BE PATYČIŲ“, „Vaikų linija“ siekia atkreipti visuomenės dėmesį į patyčių problemą ir pasiūlyti efektyvių būdų, kaip vykdyti patyčių prevenciją, – teigė „Vaikų linijos“ vadovas dr. Robertas Povilaitis. – Labai džiaugiamės, pradėdami bendradarbiavimą su patyčių prevencijos srityje didelį įdirbį turinčia organizacija „Friends“. Tikime, kad pasinaudodami ir sau pritaikydami sėkmingą švedų patirtį, galėsime pasiūlyti Lietuvos mokykloms efektyvią patyčių prevencijos programą.“

„Friends“ yra didžiausia Švedijoje patyčių prevenciją vykdanti organizacija, įkurta 1997 metais. „Friends“ specialistai veda mokymus apie patyčių prevenciją ir konsultuoja mokyklas, vaikų darželius ir sporto mokyklas visoje Švedijoje. Per metus „Friends“ vedamuose mokymuose apsilanko daugiau nei 46 tūkstančiai mokytojų, tėvų ir mokinių. Mokydami, kaip užkirsti kelią patyčioms ir jas stabdyti, „Friends“ siekia, kad vaikai ir paaugliai augtų saugioje visuomenėje.

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) 42 pasaulio šalyse vykdomos Tarptautinės mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ir sveikatos studijos (Health Behaviour in School-aged Children) naujausių tyrimų rezultatais, Švedijoje patyčių paplitimas tarp paauglių yra vienas mažiausių.

Tuo tarpu Lietuvoje, šio tyrimo (2013/2014 m.) duomenimis, patyčias patyrė didžiausia vaikų dalis iš visų 42 tyrime dalyvavusių šalių – 32 proc. berniukų ir 26 proc. mergaičių. Patys iš kitų tyčiojosi 33 proc. berniukų ir 16 proc. mergaičių.

 

Pradinis patyčių prevencijos programos „Friends“ adaptavimo Lietuvoje etapas finansuotas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.