Savaitė be patyčių 2016

2016-03-22

Šiais metais jau 7 kartą Lietuvoje buvo organizuota “Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ 2016”. Pagrindinis akcijos tikslas – smurto ir patyčių prevencija. Šia kampanija yra siekiama kurti saugesnę aplinką mūsų visuomenėje. Mūsų bendruomenė šiais, kaip ir ankstesniais metais, aktyviai dalyvauja veiksmo savaitėje.
Šį kartą mūsų akcijos tikslas buvo skatinti draugiškus tarpusavio santykius ir kurti saugią bendruomenę, kurioje nebūtų patyčių ir smurto. Savaitė be patyčių Šalčininkų Vaikų globos namuose prasidėjo nuo kovo 14 dienos. Tą dieną vyko paskaita visai VGN bendruomenei “Visi lygus” bei trumpų filmukų peržiūra apie patyčias.
Vienas iš mūsų akcijos akcentų šiais metais buvo spalvos. Kiekvieną savaitės diena turėjo savo spalvą bei pavadinimą. Akcijos uždavinys buvo kiekvieną dieną savo aprangoje turėti tos dienos spalvos akcentą. Kovo 15 d. buvo mėlyna spalva – atsiprašymo dieną. Tą dieną po šeimynas pradėjo keliauti atsiprašymo dėžutė, kurioje kiekvienas galėjo parašyti atsiprašymo laiškelį.
Kovo 16 d. raudona spalva – draugystės diena. Vakare vyko paskaita vyresnėms vaikams “Kas gali padėti spręsti realias ir virtualias patyčias”. Trumpo filmuko peržiūra patyčių tema – “Atpažink, išvenk, sustabdyk”. Po paskaitos vaikai atsakinėjo į testo klausimus susijusius su patyčiomis. Už kiekvieną teisingą atsakymą galėjo gauti po vieną tašką, o savaitės pabaigoje gauti dovanų už aktyvų dalyvavimą akcijoje.
Sekantį dieną buvo žalia spalva – bendravimo diena. Šią dieną užsiėmimas buvo skirtas jaunesnėms VGN auklėtiniams “Aš draugauju”. Užsiėmimo metu vaikai kalbėjo apie tai, kas yra draugas, kaip puoselėti draugiškus santykius. Vaikai daug judėjo žaidė žaidimus, kurių mintys buvo – pasitikėti kitais. Piešė draugus bei dirbo grupėse, analizavo į ką gali kreiptis pagalbos įvykus patyčioms.
Savaitės bėgyje žinias apie patyčias gilino ne tik vaikai, bet ir socialiniai darbuotojai VGN. Skaitė papildomą informaciją apie „Kaip padėti patyčias patiriančiam vaikui“ bei „Kaip galite stabdyti patyčias“.
Kovo 18 dieną buvo geltona spalva – mandagumo diena. Per savaitė vaikai turėjo stengtis būti aktyvus, dalyvauti užsiėmimuose, dalyvauti spalvingoje akcijoje, būti mandagus, paslaugus ir už tai gauti pliusiukus, nes geriausi buvo apdovanoti už aktyvų dalyvavimą veiksmo savaitėje.