Patarėjų komandos narės lankėsi patyčių prevencijos forume Švedijoje

2023-06-16

„Vaikų linijos“ Patarėjų komandos narės Laura ir Toma vyko į Švediją, kur drauge su jaunuoliais iš Baltijos ir Skandinavijos šalių ruošė gaires pasauliniam patyčių ir žeminančio elgesio internete forumui, vyksiančiam šį rudenį Jungtinėse Amerikos valstijose.

Švedų organizacija „Friends“ drauge su UNESCO, Šiaurės Karolinos universitetu ir Walt Disney kompaniją subūrė paauglių grupę, kuri diskutavo ir ieškojo atsakymų, kas jiems padeda jaustis saugiai internete, ką darytų susidūrę su neigiama informacija, patyčiomis ar kitu žeminančiu elgesiu internete, ką, jų nuomone, galėtų padaryti valdžios atstovai, mokytojai, tėvai, bendraamžiai.

Jaunosios „Vaikų linijos“ savanorės Tomos įsitikinimu, patyčios ir seksualinis priekabiavimas internete yra bene dažniausios problemos, su kuriomis šiais laikais susiduria vaikai ir paaugliai.

„Esu dėkinga ir be galo džiaugiuosi, jog darbinio susitikimo metu Stokholme turėjau tokią milžinišką galimybę ir savotišką atsakomybę – prisidėti prie patyčių bei psichologinio smurto stabdymo internete. Šio susibūrimo metu analizavome savus išgyvenimus ir savas patirtis, kuriomis remdamiesi formavome patarimus ir atskaitos taškus, kaip internete apsaugoti vaikus nuo patyčių, psichologinio smurto, seksualinio išnaudojimo. Taip pat diskutavome, kas turėtų apsaugoti vaikus bei jaunuolius – priėjome išvados, jog suaugusieji turėtų būti tie žmonės, kuriais galėtume pasitikėti, kurie apsaugotų mus ne tik realiame gyvenime, bet ir internete“, – sako Toma.  

Nuo praėjusio rudens „Vaikų linijos“ Patarėjų komandoje savanoriaujanti Laura sako, kad vizitas Švedijoje Būtent suteikė galimybę įgyti daug žinių ir susipažinti su daug panašiai mąstančių jaunuolių, norinčių kurti šviesesnį pasaulį.

„Džiaugiuosi turėjusi galimybę sudalyvauti šioje paauglių darbo grupėje, kadangi jos metu nagrinėjome ypač aktualią temą visuomenėje – saugumą internete. Generavome idėjas, kaip galėtume spręsti šį iššūkį įvairiuose visuomenės lygmenyse: tėvai, mokyklos, vaikai bei valdžia, mat problema yra kompleksinė ir išeičių reikia ieškoti plačiai“, – įsitikinusi Laura.

Du jaunuoliai, dalyvavę darbo grupėje Stokholme, šį rudenį turės galimybę vykti ir į pasaulinį patyčių ir žeminančio elgesio internete forumą JAV.