Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ partnerių veiklos

2013-03-15

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras

Šiais metais Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (Konstitucijos pr. 25, Vilnius) tradiciškai prisidėdamas prie iniciatyvos „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“ kalbės draugystės tema. Kovo 18–20 d. vaikus ir jaunimą kviečia kartu skatinti visuomenėje pagarbų ir draugišką bendravimą ir rengia kūrybines dirbtuves bei interaktyvius žaidimus, kuriuos ves LVJC meninių užsiėmimų vadovai.

Kūrybinėse dirbtuvėse „Pažaiskime su šešėliais“ bus kalbama apie tai, kad tie vaikai, kurie moka patys pasijuokti iš savęs – niekuomet nesulauks patyčių ar jų tiesiog negirdės. Vienoje iš fotografijų dirbtuvių iš įvairių nuotraukų, žurnalų iškarpų kursime draugišką fotokoliažą, kitoje – sudalyvausime mini fotosesijoje ir savo atvaizdu pasirašysime, jog esame neabejingi patyčių problemai. Dailės dirbtuvėse „Sugalvok draugą“ pasinersime į sielos draugo paieškas, nes tikima, kokį draugą susikursime savo vaizduotėje, toks jis ir atsiras. Daug kūrybiškų minčių, kaip draugiškai išvengti patyčių ir kaip į jas reaguoti padės keramikos ir grafičio dirbtuvių mokytojai. O tuos, kurie mėgsta žaisti, nori dar labiau sustiprinti draugystę, komandinius įgūdžius, LVJC kviečia į nuotaikingus Lyderytsės mokyklos auklėtinių vedamus interaktyvius žaidimus.

www.lvjc.lt

VšĮ „Vaiko labui“

Prevencinių programų „Zipio draugai“, „Obuolio draugai“ ir „Įveikiame kartu“ vykdytojai – kviečia „Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ rėmuose kiekvieną vaikų grupę ar klasę įsijungti į bendrą veiklą „Būk mano draugas“, kurios metu vaikai sukurtų ir pagamintų plakatą. Plakate kviečiama atskleisti draugystės ir bendravimo temas: kas vaikams padeda išlaikyti draugystę ir draugus, o kas griauna; kas vaikus džiugina, o kas skaudina; kaip padėti pasijusti geriau draugui ir sau sunkioje situacijoje; apie emocijas, kurias sukelia smurtas,  patyčios ir priekabiavimas; apie vaikų siūlomas išeitis, jei prie draugo ar tavęs priekabiaujama, tyčiojamasi; kaip pačiam netapti priekabiautoju, ...

Mokiniai kartu su savo pedagogais patys nuspręs ar tai bus vienas bendras visų Veiksmo savaitėje dalyvaujančių ugdymo įstaigos klasių sukurtas plakatas, ar kiekviena klasė kurs savo atskirą, ar kelios mokyklos apsijungs bendram kūrybiniam darbui. Veiksmo savaitės metu sukurtą plakatą(-us) mokiniai pasikabins savo klasėje, ar ugdymo įstaigoje visiems matomoje vietoje ir eksponuos visus metus iki kitos Veiksmo savaitės, iki mokslo metų pabaigos, ... Galbūt kaimyninių ugdymo įstaigų mokiniai nuspręs apsikeisti savo sukurtais plakatais.

Visi „Veiksmo savaitėje Be patyčių“ dalyvaujančios ugdymo įstaigos kviečiamos plakato iškabinimą paversti nedidele (arba didele) švente ir baigiamuoju veiksmo savaitės akcentu ugdymo įstaigoje.

www.vaikolabui.lt

Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS) kovo 18 – 24 dienomis ruošiasi  prisidėti prie nacionalinės akcijos “Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ” organizavimo ir veiklų įgyvendinimo. Šios savaitės renginiai vyks net 19 Lietuvos miestų, kuriuose yra įsikūrę LMS padaliniai, o renginiuose, planuojama, kad sudalyvaus apie 4000 jaunų žmonių!

Pirmąją “Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ” dieną Lietuvos moksleivių sąjungos padaliniai triukšmingai atidarys visos savaitės renginių maratoną eisenomis, koncertais, konkursais patyčių tema ir kvies prisijungti prie visą savaitę vyksiančių renginių.

Visą savaitę vyks labai įvairaus pobūdžio renginiai. Tradiciškai daugelyje miestų bus organizuojamos atviros diskusijos, paskaitos su visiems gerai žinomais žmonėmis bei psichologais, kurių metu bus atvirai kalbama ir dalinamasi patirtimi apie patyčias. Vyks filmų peržiūros bei susitikimai su “Gyvosios bibliotekos” nariais, atviriems pokalbiams su tais, kurie gyvenime patyrė patyčias ir kaip sprendė jas.

O taip pat šiais metais dalyviai sulauks neįprastų ir itin kūrybiškų veiklų - vaidinimų, improvizacinių etiudų, socialinių provokacijų, orentacinių varžybų bei flashmob’ų, kurie skatins ne tik garsiai kalbėti apie patyčias, bet ir imtis efektyvių priemonių šiai problemai spręsti.

Visos savaitės renginius nuotaikingai užbaigs visoje Lietuvoje vyksiantys uždarymo koncertai, parodos bei padėkų vakarai, skirti apibendrinti visą akciją aptarti tai, ką sužinojo jauni žmonės visų renginių metu  ir padėkoti tiems, kas labiausiai prisidėjo prie jos įgyvendinimo.

Lietuvos moksleivių sąjunga ragina spręsti šią opią patyčių problemą ir imtis veiksmingų priemonių jai spręsti.

www.moksleiviai.lt

Lietuvos mokinių parlamentas visas savo Lietuvos mokyklas kviečia prisijungti prie Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ ir daryti tradicija tapusią akcijas  - flashmob'us šypsenėles. Kiekviena mokykla, kuri įsitrauks į šią savaitę ir nufilmuos ar nufotografuos šias šypsenėles,  atsiųs nuotraukas , iš kurių bus padarytas filmukas/koliažas.

www.lmp.lt 

Lietuvos žmogaus teisių centro iniciatyva „Įveik patyčias“

Kovo 18-24 dienomis jau ketvirtąjį kartą vyks veiksmo savaitė „Be patyčių“.  Šiemet Lietuvos žmogaus teisių centras (LŽTC) taip pat prisideda prie iniciatyvos ir savo veikla skatins kalbėti apie patyčias šalies mokyklose, tuo pačiu ragindamas pažvelgti į tai iš žmogaus teisių pozicijos.

Pagrindinis projekto tikslas – skatinti pagarbą ir supratingumą tarp mokinių, atkreipti dėmesį į patyčių žalą, nelikti joms abejingiems. To galima pasiekti tiek kritiškai mąstant, vertinant situaciją, tiek pateikiant gyvenimiškų, akis atveriančių pavyzdžių, kai patyčių netoleruoja ir su jomis kovoja įvairios visuomenės grupės, valstybė, mokytojai, tėvai, mokiniai. Lietuvos žmogus teisių centras projektu sieks įtraukti mokyklų bendruomenes aktyviai socialinei veiklai.

Kovo 12-21 dienomis LŽTC keliaus į šešias Lietuvos miestų mokyklas Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Utenoje. Pagrindinis šio projekto įrankis – dokumentinis filmas „Patyčios“ (angl. Bully,anonsą galite pažiūrėti čia). Filmo pagalba, talkinant psichologei, drauge su mokiniais analizuosime tarp mokinių kylančias sudėtingas situacijas.

Kitas svarbus mūsų tikslas yra suteikti šiai iniciatyvai tęstinumą – suteikti mokytojams, kitiems pedagogams įrankius, kuriais besinaudodami jie galėtų patys savarankiškai vesti diskusijas/užsiėmimus su klasėmis ar mokinių grupelėmis, panaudojant kiną, kaip priemonę. Lietuvos mokykloms filmo kopija bus laisvai prieinama Lietuvos žmogaus teisių centre, o diskusijų vedimo gairės ir Lietuvos žmogaus teisių centro internetinėje svetainėje (www.lchr.lt), tad visos suinteresuotos mokyklos yra skatinamos kreiptis į Lietuvos žmogaus teisių centrą. Visa medžiaga mokykloms suteikiama nemokamai.

Lietuvos žmogaus teisių centas – beveik dvidešimt metų žmogaus teisių apsaugos ir švietimo srityje dirbanti nevyriausybinė organizacija. Nuo įsteigimo 1994 metais LŽTC telkė savo narių ir ekspertų pastangas įgyvendinant daugelį reikšmingų projektų žmogaus teisių apsaugos ir švietimo srityje. Asmenų lygybės ir nediskriminavimo idėjos – pamatiniai Lietuvos žmogaus teisių centro filosofijos ir veiklos principai.

Šį projektą Lietuvos žmogaus teisių centras įgyvendina drauge su JAV ambasada Lietuvoje.

http://www.lchr.lt/

Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro veiklos:

   1. Gatvės šokių Hip Hop ir House užsiėmimai orientuoti į susirinkusio jaunimo šokių pagrindų bei draugiškos gatvės kultūros ideologijos mokymą(si). Hiphop‘o subkultūros pagrindinės idėjos – meilė, taika, vieningumas ir smagumas. Tai yra natūraliai susiklosčiusi terpė, kur gaujų ideologiją palaipsniui pakeitė komandų ideologija, o smurtines kovas - šokių dvikovos. Taip jaunimas buvo ir yra įtraukiamas į pozityvią konkurenciją, kurioje siekia tobulėti ir ugdo savo piešimo, šokio, grojimo įgūdžius ir gebėjimus, ir kartu sulaukia teigiamo grįžtamojo ryšio, svarbaus draugų ar platesnės bendruomenės pripažinimo. Gatvės šokių, Hip Hop ir House, pamokos ves patyrę Hoppers' šokių studijos mokytojai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.  
           2. Kasmetinė paskaita apie patyčių masto ir ypatumų pokyčius, remiantis Olweus tyrimais, "Lietuvos vaikų ir jaunimo centre".

www.sppc.lt

Paramos vaikams centras

VšĮ Paramos vaikams centras tradiciškai per veiksmo savaitę BE PATYČIŲ organizuoja renginį centro veiklose dalyvaujantiems "Big Brothers Big Sisters" programos vaikams ir savanoriams. Šįkart renginys, pavadinimu "Teisti ar leisti?", vyks kovo 20 d. 18 val. Taip pat Paramos vaikams centras labai kviečia Vilniaus miesto 7-14 metų vaikus sudalyvauti nemokamuose Saugumo mokymuose, kuriuos 19 ir 21 dieną nuo ves Paramos vaikams centro psichologės. Šiuose dviejų valandų mokymuose vaikai išmoks kaip atpažinti įvairaus pobūdžio pavojingas situacijas bei smurtą, sužinos, kaip jose elgtis ir kur kreiptis pagalbos. Mokymuose dalyvaus pirmieji 30 vaikų, kuriuos tiesiogiai pasiskambinę mūsų telefonu 8611 22612 užregistruos jų tėvai ar globėjai.

www.pvc.lt

 

Lietuvos psichologų sąjunga

Kovo 22 d. vyksiančios tarptautinės mokslinės praktinės pedagoginės psichologijos konferencijos "Psichologas ir įtraukiantis ugdymas" (Lietuvos edukologijos universitete) metu vienas iš teorinių-praktinių užsiėmimų bus skirtas "Veiksmo savaitei BE PATYČIŲ": doc. dr. Vilmantė Pakalniškienė bei Ieva Bunikytė ves užsiėmimą tema "Patyčios: tyrimai, praktika ir prevencija".  

Tą pačią dieną (kovo 22 d.) vyks ir kasmetinė Vilniaus traumų psichologijos konferencija "Psichologinės traumos ir savižudiškas elgesys besikeičiančioje visuomenėje" (Vilniaus universitete). Jos metu dr. Robertas Povilaitis skaitys pranešimą bei pasidalins su dalyviais savo patirtimi ir žiniomis tema "Kodėl vyksta patyčios?". 

 

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas akcijos  „Veiksmo savaitė be  patyčių“  metu organizuos  renginių ciklą vaikams „ Penki žingsniai gerumo link “ VšĮ  „Policijos klube vaikams ir jaunimui“   (toliau - Klubas).  Akcijos metu policijos pareigūnai  organizuos disputus, konkursus, aktyvias veiklas  kurių metu pristatys vaikams  patyčių internetinėje  erdvėje pasireiškimo grėsmes,  rizikas.  Supažindins ir akcentuos vaikams  galimybes ir būdus  kaip išvengti patyčių  bei nuo jų apsiginti. 

http://vilnius.policija.lt/index.php/lt/

 

Skalvijos kino centras

Tradiciškai ankstyvą pavasarį kviečiame klases į specialius „Veiksmo savaitės be patyčių“ seansus. Gal ir nebus jie stebuklingi priešnuodžiai nuo patyčių, bet, tikime, kad po jų moksleiviai bus bent šiek tiek pakantesni ir jautresni vienas kitam. Juk geras kinas ugdo supratingumą ir pagarbą artimam!

http://www.mokausiiskino.lt/puslapis/284/savaite-be-patyciu-seansai-kurie-padeda-buti-geresniam

http://www.skalvija.lt/index.php/naujienos/savaite_be_patyciu_filmai_kurie_padeda_tapti_draugiskesniam/1239

www.skalvija.lt

Lietuvos tėvų forumas

Kovo 18 dieną, nuo 10 val. iki 13 val. Lietuvos tėvų forumas organizuoja paskaitą:  "Skatiname bendradarbiavimą tarp vaikų: tėvų įtaka". Paskaita vyks- Kauno pedagogų kvalifikacijos centras.

http://tevuforumas.lt/

 

Kauno Dainavos Jaunimo centras

Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ metu Kauno Dainavos jaunimo centras organizuos įvairias veiklas mokiniams ir suaugusiems. Centro atstovai kviečia dalyvauti patyriminiuose seminaruose, atvirose paskaitose ir kūrybinėse dirbtuvėse.

Taip pat kovo 18-22 d. (8:00-20:00 val.) budės Jaunimo centro specialistai, kurie pagal galimybes be išankstinės registracijos priims visus, norinčius pasikalbėti tarpusavio santykių tema.

Vieta: Kauno Dainavos Jaunimo centras, Pramonės pr. 31

Informacija pasiteiravimui: tel.(837) 452 885 arba el. paštu jcentras@dainavospoliklinika.lt.

http://www.jaunimocentras.eu