JASIULIŠKIŲ SOCIALINĖS GLOBOS NAMAI DALYVAVO VEIKSMO SAVAITĖJE BE PATYČIŲ

2015-04-01

Patyčios – tai elgesys, kuris įskaudina ir pažemina kitą žmogų. Jos vis labiau plinta visur aplink mus – tiek mokykloje, tiek namuose, tiek ir kitoje aplinkoje.
    Kiekvienais metais kovo mėnesį vykstanti veiksmo savaitė be patyčių leidžia dar kartą kalbėtis, išgirsti ir priimti sprendimus, kurie padeda kovoti su patyčiomis.
    Jau treti metai Jasiuliškių socialinės globos namai jungiasi prie šios veiksmo savaitės ir įvairiomis veiklomis siekia dar kartą pažvelgti į šią aktualią problemą. Globos namuose gyvena daug skirtingo amžiaus, negalios bei gyvenimo patirties turinčių žmonių, todėl neišvengiamai kyla poreikis kalbėtis šia tema.
    Šios savaitės metu kalbėjome apie tai, kas būdinga tikram ir netikram draugui ir kaip būti tuo tikruoju. Pokalbio – diskusijos metu stengėmės suvokti, kas yra draugystė ir draugai, kaip susidraugauti ir palaikyti draugystę, kritiškai mąstyti. I korpuso ir bendrabučio gyventojai noriai ir aktyviai dalyvavo šiame pasikalbėjime.
     O su bendrabučio gyventojais ir darbuotojomis dar spėjome pasidalinti ir komplimentais. Gyventojai sakė komplimentus kiekvienam kartu gyvenančiam, o po to juos surašėme ant komplimentų juostos, kuri rado sau vietą ir dabar džiuginą kiekvieną, pro ją praeinantį. Šiuo pratimu siekta pajusti, kaip kiti veikia nuotaiką, ir bandyti pačiam daryti poveikį kito nuotaikai.
    O visą šią savaitę vainikavo draugystės koncertas. Penktadienį globos namuose koncertavo Vidiškių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo skyriaus (Šventupės darželio) vaikai. Šis mažųjų pasirodymas pradžiugino globos namų gyventojus, kurie kartu su vaikučiais plojo, šoko ir dainavo. O mažieji mūsų draugai apdovanojo globos namų gyventojus pačių gamintomis dovanėlėmis.
    Taigi patyčios gali būti sustabdytos, tik svarbu kiekvienam pradėti nuo savęs. Draugaukime, o ne skaudinkime.


Psichologė Jolanta Čekauskaitė-Grinevičienė