Veiksmo savaitė Be patyčių 2018

2018-03-25

RADVILIŠKIO LOPŠELIS-DARŽELIS
INTEGRUOTA ,,VEIKSMO SAVAITĖ BE PATYČIŲ 2018“ LOPŠELYJE – DARŽELYJE ,,ŽVAIGŽDUTĖ“
    Jau ne pirmus metus lopšelis-darželis ,,Žvaigždutė“ prisijungia prie ,,Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“. Ir patys mažiausieji, ir vyriausieji nuo mažumės mokosi suprasti, kas yra patyčios, įsijausti į kito jausmus, mokosi draugiško elgesio bei gebėjimo tinkamai spręsti problemas. Savaitės veikla buvo įvairiapusė, paskirstyta pagal vaikų amžių ir gebėjimus. Visą savaitę darželyje kalbėjome, vaidinome, stebėjome, klausėme, žiūrėjome, žaidėme, atlikome įvairias užduotis.
    Tai ką gi veikė mūsų vaikai šią veiksmo savaitę be patyčių?
    Patys mažiausi pirmąsias pamokėles, kaip neskaudinti draugo, kaip gražiai sutarti gavo žiūrėdami senosios, gerosios animacijos filmukus, taip pat mažieji piešė, aplikavo šypsenėles, mėgavosi mylavimais, sūpavimais, žaidinimais. Kaip galima gražiai sugyventi vaikai mokėsi žiūrėdami ,,Drugelių“ grupės spektakliuką ,,Kas namelyje gyvena?“. Tai abipusė gražaus bendravimo patirtis tiek mažiesiems, tiek ir šiek tiek vyresniems vaikams.
    Viduriniųjų ir vyresniųjų grupių vaikai su auklėtojomis kalbėjo apie draugus ir draugystę, apie tą negerą jausmą, kai draugas tave įskaudina, išduoda, kaip svarbu būti išklausytam, atjaustam, pasakyti draugui, kad jis tau rūpi, pabūti su juo drauge, padaryti ką nors malonaus. Padedami auklėtojų, vaikai gamino dovanėles, kurios pradžiugino draugus. Žaisdami emocinius žaidimus vaikai veido išraiška, kūnu, rankomis, judesiu išreiškė džiaugsmą, nuostabą, pyktį, liūdesį, balionų mūšyje ,,sprogdino, degino“ įtūžį, pyktį, įsiūtį, o kokia galinga yra vienybė vaikai pajuto žaisdami ,,Naminių gyvuliukų mokyklą“. Kaip atsikratyti rūpesčių, kurie tarsi didelis tamsus debesis užgula mus, kaip tikėti, kad nušvis saulutė ir vėl bus gera, šviesu vaikai mokėsi žaisdami terapinį žaidimą ,,Saulutė ir debesėlis“. Vaikai šypsojosi, kai po emocinių žaidimų valandėlės gavo dovanėlę-šypsenėlę. Savaitėlę užbaigė kūrybiniai vaikų pasirodymai. Kiekviena vyresnioji grupė gavo užduotėlę - ,,Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ uždarymui suvaidinti miniatiūrą apie draugystę, pagalbą draugui, kaip susitaikyti su draugu. Grupių pedagogių dėka, vaikų suvaidintos miniatiūros buvo nuoširdžios ir pamokančios, skatinančios daryti išvadas.
     ,,Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ organizavo socialinė pedagogė Nida Barauskienė, mokytoja metodininkė Rima Mateliūnienė ir vyresnioji mokytoja Vaida Maraškaitė. Pedagogių atsakingai ir su meile parengtos veiklos vaikų širdelėse pasėjo gerumo, atsakingumo už draugą, supratingumo, atjautos daigelius. Tikimės, kad tai, ką vaikai išmoko, išbandė pajusti, išgyveno ,,Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ veiklose, paliks gilų pėdsaką mažųjų gyvenime ateityje. Dėkojame visoms lopšelio- darželio pedagogėms, kurios kūrybiškai pažvelgė į ,,Veiksmo savaitės BE PATYČIŲ“ svarbą ir aktualumą.