Naujausio tyrimo dėl studentų psichologinės gerovės rezultatai verčia sunerimti – studentai itin dažnai patiria psichologinį smurtą

2018-06-26

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) 2018 m. balandžio 3 – gegužės 8 dienomis inicijuoto ir atlikto tyrimo dėl studentų psichologinės gerovės rezultatai verčia sunerimti. Tyrimo rezultatai atskleidžia dažną studentų psichologinio smurto patyrimą bei pagalbos jiems stygių. 

Tyrėjų duomenimis, aukštajame moksle studentai susiduria su problemomis, kurios yra susijusios su psichologiniu smurtu ir seksualiniu priekabiavimu. LSS, gindama studentų interesus,  yra susirūpinusi aukštųjų mokyklų pasiruošimu tinkamai reaguoti į psichologinio smurto ir seksualinio priekabiavimo apraiškas. Mokslininkai pastebi, kad aukštosiose mokyklose trūksta nuoseklaus ir programinio dėmesio studentų psichinei sveikatai. 
Mokslininkų atliktame studentų psichologinės būklės tyrime dalyvavo 2072 Lietuvos aukštųjų mokyklų I – III  pakopų studentai. Daugiau nei trečdalis (37 proc.) bakalauro ir tiek pat magistro studentų teigė akademinėje aplinkoje patyrę psichologinį smurtą. Dažniausiai pasitaikančios psichologinio smurto formos: nemalonus sarkazmas, siekis asmenį išjuokti ar žeminti, pastovios, pasikartojančios neigiamos pastabos/komentarai, skaudinantis šaipymasis iš asmens, neva juoko formoje. 793 apklaustieji patyrė tiek psichologinį, tiek seksualinį priekabiavimą. 56 proc. atsakiusiųjų teigia, kad psichologinį smurtą patyrė iš studento (-ų), ir net 73 proc. dėstytojo (-ų), o 16 proc. iš kitų universiteto darbuotojų. Psichologinis smurtas patiriamas iš skirtingų universiteto bendruomenės narių.
Iš smurtą patyrusių asmenų tik 9 proc. studentų kreipėsi pagalbos. Dažniausiai pasitaikantys atsakymai, kodėl studentai niekur nesikreipė pagalbos, yra baimė, jog tai turės įtakos tolimesniems studijų rezultatams. Ir baimė, jog niekas nekreips dėmesio. Tokia tendencija, pasak tyrėjų, rodo aiškią problemą – aukštoji mokykla nekuria studentams draugiškos ir bendruomeniškos mokymosi aplinkos, kurioje studentas jaustųsi saugiai, atskleisdamas savo išgyvenimus. 
Lietuvos studentų sąjungos prezidento Eigirdo Sarkano teigimu, studentų psichinės sveikatos problema yra neabejotina, o šiuo metu nėra vykdoma jokia nacionalinė programa, kuri yra nukreiptą į studentų psichinės sveikatos gerinimą bei į psichinės sveikatos sutrikimus orientuotą prevenciją. 

Susipažinti su visa tyrimo medžiaga galite čia.