Draugystė augina sparnus – kaip filmas padeda kalbėti apie patyčias

2022-03-03

Balandį Lietuvos kino teatrus pasieksiantis režisierės Inesos Kurklietytės filmas „Drugelio širdis“ siunčia socialinę žinutę ir kviečia kalbėtis apie patyčias, apie drąsą būti kitokiu, apie draugystę. „Vaikų linija“ rekomenduoja filmą pradinių ir jaunesnių klasių mokiniams kaip priemonę, leidžiančią jautriai pažvelgti į patyčių temą ir aptarti, kokius jausmus jos kelia, kokie galimi reagavimo į patyčias būdai. Kita svarbi tema – draugystė, kaip ji kuriama ir išlaikoma.

Šeimai skirtas filmas pasakoja istoriją apie ypatingą berniuką Juozapą, kuris slepia didelę paslaptį. Jo širdį saugo gaubtas ir storas šarvas. Juozapo pasaulis – tai sename dvare paties sukonstruotas vabzdžių viešbutis ir jo gyventojai. Vieną dieną į miestelį atsikrausto naujokė Rugilė, ir Juozapo gyvenimas apvirsta aukštyn kojom. Rugilės dėka Juozapas nugali savo baimę ir tampa atviras pasauliui.

Sukurti filmą režisierę I. Kurklietytę įkvėpė Modestos Jurgaitytės knyga „Ypatingas“. Jos herojus Juozapas sako esantis paprastas vaikas ir jo širdis yra paprasta, tik kaip medalis kabo ant krūtinės. Anot berniuko mamos, jis gimė apdovanotas, nes turi didelę ir jautrią širdį – tik tokios širdys išgelbės pasaulį. Ir iš tiesų, šiandien pasaulį reikia gelbėti labiau nei bet kada!

Filmo aptarimo rekomendacijas parengė „Vaikų linijos“ psichologė dr. Jurgita Smiltė Jasiulionė ir kampanijos „BE PATYČIŲ“ koordinatorė Eglė Tamulionytė. Jas rasite čia.

Filmo „Drugelio širdis“ premjera Lietuvos kino teatruose balandžio 8 d. Dalis pajamų nuo kiekvieno parduoto kino bilieto bus skiriama paremti „Vaikų liniją“.

Daugiau apie filmą čia.

Pažiūrėti filmo anonsą galite čia.