Vizitas Norvegijoje – ko galime pasimokyti iš Šiaurės šalių kolegų

2023-05-29

„Vaikų linijos“ atstovai lankėsi Norvegijoje su pažintiniu vizitu. Įvyko 4 susitikimai su organizacijomis, dirbančiomis vaikų emocinės paramos, patyčių prevencijos, psichologijos ir gerovės srityse. Daugiausia laiko komanda praleido Norvegijos vaikų linijoje „Kors pa Halsen“, kur stebėjo, kaip dirbama su savanoriais, dalijosi kasdienės veiklos ir procesų organizavimo patirtimis.

 

Visada labai įdomu susitikti su panašią veiklą vykdančiomis organizacijomis ir pamatyti, kad iššūkiai ar sunkumai, su kuriais susiduriama, neretai yra panašūs. Kita vertus, organizacijos veikia skirtingose kultūrose, skirtingose visuomenėse, turinčiose skirtingas normos – ir tai labai apibrėžia kasdienes organizacijų veiklas bei praktikas.

 

„Vaikų linijos“ psichologė dr. Jurgita Smiltė Jasiulionė sako, kad vizito metu Norvegijoje, visų pirma, buvo įkvėpta besąlygiškai pagarbaus požiūrio į vaikus ir idėjų, kaip patys vaikai turėtų būti įtraukiami į organizacijos veiklos planavimą bei strateginių tikslų formulavimą. Antra – susitikimas su kolegomis Norvegijoje buvo ne tik proga pasimokyti, kaip jie bendrauja su savanoriais, juos atrenka, moko, motyvuoja, bet ir pasidalinanti savo organizacijos patirtimis bei visus šiuos procesus mūsų „Vaikų linijoje“ įvertinti naujomis akimis.

 

„Svarbu buvo atrasti, kad yra daugybė dalykų „Vaikų linijos“ veikloje, kuriuos darome kokybiškai ir jų nebūtina keisti ar koreguoti, tačiau ne mažiau svarbios buvo diskusijos su kolegomis norvegais apie bendrus iššūkius bei galimus jų sprendimo būdus – pavyzdžiui, kaip pritraukti savanorių ilgalaikei savanorystei ir juos išlaikyti, kaip užtikrinti teikiamos paslaugos kokybę“, – dalijasi Jurgita Smiltė Jasiulionė.

 

„Vaikų linijos“ komanda taip pat susitiko su partneriais, dirbančiais patyčių mažinimo srityje, lankėsi Norvegijos psichologų sąjungoje, kur diskutavo apie psichologų veiklos reglamentavimą ir psichologinių paslaugų prieinamumą. Taip pat susitiko su Norvegijos lietuvių bendruomenės atstove ir aptarė su kokiais iššūkiais susiduria į Norvegiją persikrausčiusios lietuvių šeimos, kokias švietėjiškas veiklas organizuoja pati bendruomenė.